Facebook предвижда спад в приходите от реклама за Q1 - Част 1

Дейв Уенър, Главен финансов директор на Facebook

19:13 | 30 април 2020
Обновен: 19:09 | 4 юни 2020

Отчетът на приходите за Q1 показва силни цифри от реклами при гейминг индустрията, но спад при автомобилната. Финансовият директор на Facebook коментира в интервю за Bloomberg, че Ковид-19 наистина доминира в начина, по който компанията мисли за бизнес и върху фокуса ѝ в момента: 

"Има три неща върху които сме концентрирани. Едното е просто да помагаме на хората да поддържат връзка по време на кризата и наистина сме възнаградени от продуктите ни, които помагат на хората, докато се предпазват у дома си. Имаме три милиарда потребители на различните ни продукти и голяма активност от тяхна страна, така че сме благодарни че продуктите ни помагат на хората в такова време. Второ, помагаме в грижата за общественото здраве, като свързахме 2 милиарда души с информационния център на Ковид. И трето, помагаме на малките бизнеси и на икономиката да се възстановят. Едно от нещата, които направихме е да дадем 100 милиона долара директно на малки бизнеси, но също така помагаме на малките бизнеси онлайн.

Така че в момента сме фокусирани върху всичко около  Ковид. Но очевидно бизнеса понесе големи щети от кризата и ние със сигурност не сме имунизирани срещу това. Забелязахме отлив при рекламата в края на първото тримесечие, около момента когато СЗО обяви пандемията от Ковид в началото на март и това доведе до спад в приходите ни. След това малко се стабилизираха. През първите три седмици на април останахме на същото ниво спрямо 2019.

Къде виждаме засилване и отслабване? Мисля че виждаме спад при някои категории като пътуване, автомобили. Виждаме увеличение при гейминга, където хората инсталират приложения, търговията при която хората инсталират онлайн конвертиране. Щетите в момента са най-големи за малкия бизнес."

Вижте и втора част на разговора.