Rockefeller Foundation за координирани мерки, част 2

Радж Шах, президент на Rockefeller Foundation

12:02 | 25 март 2020
Автор: Иван Николов

Липсата на данни в реално време от тестовите центрове и лабораториите са основна пречка  за оценка на епидемичната ситуация и планиране на мерки, каза президентът на Фондация Рокфелер Радж Шах в интервю за Аликс Стийл от Bloomberg.

С опита си от епидемията от ебола в Африка, фондацията смята, че е необходимо да се мобилизират общините за изпълнение на мерките, които приложи Китай - чистене на улици и обществени места, както и прак и бърз достъп на властите до данните за разпространението.

"Ако знаехме до минути или часове всеки случай, който е потвърден и ако губернаторите, кметовете, президентът може да геолокализира този случай в неговата общност, това веднага помага на здравната система да реагира. И на хората да правят си останат у дома, да спрат социалните контакти, да не ходят в магазините, да избягват контакти.

Да знаеш кога трябва да го направиш много точно, с данни, е критично не само за здравните власти, но и за всяко семейство. Да реагира ефективно и в следващите 12-18 месеца, които вероятно ще са периода на внимание за тази криза".

Вижте и първата част на интервюто.