Коронавирусът и рисковият капитал, част 1

Джеф Ричардс, Основен акционер в GGV Partners

17:07 | 23 март 2020

 

Китай се справи със ситуацията доста ефективно и изглежда голяма част от икономиката там ще започне да се възстановява през второто тримесечие на тази година.

В Китай, Япония, Сингапур и Корея, както и в други азиатски страни, които бяха засегнати по-рано се случиха няколко неща.

Първо, ефектът беше доста сериозен. Затова от няколко седмици обучаваме компаниите в портфейла ни в САЩ да приемат ситуацията сериозно и да очакват значителен икономически ефект.

Предупредихме ги да очакват спад на резервациите до 80% през второто тримесечие. Това звучи много, но когато вземете предвид фактът, че всички ще работят от домовете си за няколко седмици или месеци, просто е трудно да се върши работа. Това е едно от първите неща.

Второ – подгответе се да работите от домовете си.

Знаехме, че това ще окаже сериозно влияние върху американските служители. Тези от технологичния сектор са готови на това, но трябва да направим този преход. Добрата новина е, че хората използват приложения като Slack, Zoom и боравят с технологичните начини за работа от вкъщи с международните си екипи от няколко години. И за много от нашите компании, промяната не беше толкова мащабна.

Третото е да запазите парите си в брой. Когато пазарните условия се затегнат, тези пари стават много важни. Компаниите в САЩ са много добре капитализирани. Много от тях имат резерви за 12,18 дори 24 месеца и това е страхотно. Когато публичният пазар отчете спад, това незабавно се отразява и на частния и вече усещаме този ефект.