Тръмп не иска с финансовия пакет да се изкупуват облигации

Доналд Тръмп, президент на САЩ

14:00 | 23 март 2020
Обновен: 14:00 | 23 март 2020
Автор: Иван Николов

Тръмп предупреди авиокомпаниите да не използват парите, които може да получат от финансовия пакет мерки срещу спада в икономиката заради Covid-19, за да изкупуват обратно акциите си на борсата.

На брифинга в петък, 21 март 2020, Тръмп каза, че "никога не е харесвал този инструмент".

"Когато въведохме данъчни облекчения, тези компании изкупиха обратно акциите си, а това не са разходи са хангари, самолети или други харчове, които исках да направят. Сега говорим за обратно изкупуване на акции. Не смятахме, че има нужда да ги ограничаваме, защото мислехме, че бъдат по-далновидни. Но много от тях не бяха. Не всички, разбира се. Някои компании построиха заводи в цялата страна. До появата на този невидим враг, не бяхме имали толкова успешна икономика", каза Тръмп.

"Някои компании използваха парите за обратни изкупувания на акциите си и увеличиха цените им изкуствено. И това не ми харесва".

Тръмп каза, че компаниите трябва да се спасят заради хората.

"Парите трябва да отидат за хората", каза президентът на САЩ.

"И дали ще го позволим, когато влеем пари в тези компании, защото трябва да ги спасим. Заради работниците. Честно казано, е основно заради тях. Работниците са основната ми грижа. Но начинът по който се грижим за тях е като подпомогнем компаниите.Подкрепям ограничаването на обратното изкупуване. Всъщност, бих поискал това да се забрани. Не искам да получат стотици милиони долари и да изкупят обратно книжата си. Защото така не се постига нищо".

По данни от индустрията в авиационния сектор в САЩ са заети над 2,5 млн. души, включително производителите, подизпълнителите им и доставчиците.