Коронавирусът застрашава преговори за 160 милиарда долара дълг

Пандемията възпрепятства и правителствените дейности, икономическия растеж и бизнес пътуванията

17:00 | 21 март 2020
Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg
Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Пандемията от коронавирус осуетява икономическата ситуация в няколко от най-задлъжнелите държави в света, което потенциално ще прекъсне преструктурирането на около 160 млрд. долара международни облигации, пише Bloomberg.

Инвеститорите, които притежават дълг от Ливан, Аржентина и Венецуела, се опитват да преодолеят пазарния хаос. Междувременно служители от Бейрут до Буенос Айрес и Каракас работят денонощно, за да овладеят здравната криза, тъй като глобалният брой на смъртните случаи от пандемията се покачва до над 10 000. Това поставя способите за поддържане на устойчивост на дълга и международните пътувания на заден план.

Няколко аржентински облигационери, пожелали анонимност, заявиха, че са приели вероятността преструктурирането да бъде забавено най-малко два месеца. А в Ливан някои кредитори и консултанти казват, че то може да продължи още по-дълго.

Пандемията възпрепятства правителствените дейности, икономическия растеж и бизнес пътуванията. Предизвикателствата са особено изразени във Венецуела, Аржентина и Ливан, трите големи развиващи се пазара, които се нуждаят от реформи. Венецуела, която започна да просрочва дългове за около 60 млрд. щатски долара, през ноември 2017 г., бе парализирана още преди налагането на американските санкции, които ограничават разговорите между американските инвеститори и правителството на Николас Мадуро.