САЩ засилва контрола на границите с Канада и Мексико заради коронавируса

Мярката е в сила от полунощ и касае неоснователните пътувания. Регламентът остава в сила за 30 дни и след това ще бъде преразгледан

16:00 | 21 март 2020
Снимка: Michael Short/Bloomberg
Снимка: Michael Short/Bloomberg

След Ню Йорк и Калифорния американският щат Илинойс също разкрива обширна комендатура в САЩ, за да забави разпространението на коронавируса. Мярката ще се прилага от тази събота до 7 април, заяви губернаторът на Илинойс Джей Робърт Прицкер. На гражданите е позволено да продължат да пазаруват, да зареждат гориво, да посещават аптеки и лекари, да разхождат домашните си любимци, стига да вземат предпазни мерки. Мнозина могат да продължат да ходят на работа. Въпреки това бизнесите, които могат временно да преустановят дейност, трябва да го направят, пише Die Zeit.

Преди това губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, а след това и губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо бяха затегнали значително мерките. В двата силно засегнати щата трябва да се затворят всички предприятия, които не са от първостепенно значение за ежедневието, а служителите трябва да останат у дома. Магазините за хранителни стоки и аптеките са изключени от този обхват. Допускат се и доставки на храна.

Заради разпространението на коронавируса САЩ до голяма степен са затворили границите си с Мексико и Канада за пътнически трафик. Мярката е в сила от полунощ и касае неоснователните пътувания. Регламентът трябва да остане в сила за 30 дни и след това ще бъде преразгледан.

Преди това САЩ наложиха забрана за влизане на чужденци от държавите от Шенгенското пространство, Великобритания и Ирландия. Дори чужденци, които идват от Иран и Китай, вече не могат да влизат в САЩ.

Заради разпространението на коронавируса много хора в САЩ започнаха да купуват оръжие и боеприпаси.

Между 23 февруари и 15 март продажбите са се увеличили повече от четири пъти в сравнение със същия период преди години. Подразделението на Асоциацията на производителите на огнестрелно оръжие (NSSF), заяви, че продажбите на оръжие и боеприпаси се увеличават.