Миграционният натиск продължава

Въпреки това според изпълнителния директор на Frontex Фабрис Леджери ситуацията на турско-гръцката граница леко се е облекчила

18:48 | 20 март 2020
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex очаква натискът върху турско-гръцката граница да продължи. Според изпълнителния директор на агенцията Фабрис Леджери ситуацията леко се е облекчила, но „миграционната ескалация и броят на уязвимите хора“ остават високи.

Този развой бе предизвикан от решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в края на февруари, когато той наруши споразумението за бежанците между Европейския съюз (ЕС) и Турция и отвори границите на страната си към ЕС. Оттогава възникват инциденти, съпроводени с насилие.

"Никога не сме преживявали подобна ескалация", заяви Леджери.

По данни на Frontex около 20 000 души са пристигнали на границите на Турция с ЕС в началото на март. Според Леджери от тях са останали само няколко хиляди. "Преди няколко дни много мигранти се върнаха в Истанбул", съобщи директорът на Frontex.

Според Леджери обаче ЕС е научил урока си от бежанската вълна през 2015 година. Националните гранични служители и Frontex днес се представят много по-добре. В момента има 1200 граничари и брегови охранители, през 2015 г. са били само 300.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че наскоро се проведе видеосреща между турския президент Реджеп Ердоган, германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Борис Джонсън и френския президент Еманюел Макрон относно казуса с бежанците. Ангела Меркел се съгласи да увеличи средствата на ЕС за грижите за бежанците в Турция. В рамките на видеоконференцията с Париж и Лондон се открои ясен ангажимент към бежанския пакт между ЕС и Турция. Освен това лидерите обсъдиха как заедно да се борят срещу разпространението коронавируса.