СЗО: Без маска, ако се чувстваш добре

Мария Ван Керкхов, епидемиолог в СЗО

19:31 | 19 март 2020

"Човек трябва да е наясно с ролята си в предотвратяване претоварването на здравната ни система. Например, ако се чувствате зле, тогава си стоите вкъщи, не се втурвате към медицинско заведение. Обаждате се или на специална гореща линия, ако има такава в страната, или на личния лекар. Обяснявате какви са симптомите и питате дали трябва да постъпите в болница. И в повечето случая не се налага хоспитализация.

Но ако имате симптомите, за които се тревожим при COVID-19, а те са: висока температура, суха кашлица, задух, тогава трябва да потърсите помощ.

Важно е тази процедура да се прилага във всички държави и хората да са наясно към кого да се обърнат и кога трябва да потърсят медицинска помощ. Става дума за рационално използване на маските. Ние издадохме препоръки за използването на медицински маски на обществени места.

И ако не сте болен, не следва да носите медицинска маска. А ако сте болен, трябва да носите.

Тези решения, които всеки човек взема за себе си, се отразяват  на глобалното снабдяване с всички тези предпазни средства. Моля, разберете, че всеки отделен човек има своята роля в глобалния проблем с доставките", каза Керхоф.