Венецуела под карантина

Армията пое контрола над бензиностанциите

14:40 | 19 март 2020

Военните във Венецуела поеха контрола над бензиностанциите в най-малко три провинции с разрастването на епидемията от коронавирус, което задълбочава изолацията на страната от света.

Президентът Мадуро обяви карантина в цяла Венецуела след като броят на заразените в началото на седмицата достигна 33 души. Армията прилага стриктен контрол по границите и по улиците на столицата Каракас.

Президентът препоръча затваряне на всички бензиностанции освен стратегическите, за да намали движението на хора и да осигури плавно зареждане с гориво според документ на дъщерна компания на PDVSA, който Bloomberg видя.

Според него недостигът на горива може да се задълбочи бързо и военните са инструктирани да осигурят приоритетно зареждане за здравния и хранителния сектор.

Венецуела зависи от вноса на петрол за обществения и частния транспорт, защото рафинериите й работят на 15% капацитет. Последният товар с 350000 барела високооктанов бензин пристигна преди 3 седмици, съобщи за Bloomberg източник, започнат с въпроса. Обикновено Венецуела получава тези товари веднъж на две седмици.