Какви мерки въвежда Италия

Томазо Ебхард, Bloomberg

12:10 | 19 март 2020

Италия изпревари Китай по брой на смъртните случаи за един ден – 475 души станаха жертва на коронавируса в последните 24ч, съобщи АНСА на 19 март.

От тях 319 са в Ломбардия.

Правителството на Италия разглежда възможността да разшири ограничаването на заразата и след 3 парил и се готви да обяви нови мерки за тези, които продължават да излизат без причина.

Премиерът Джузепе Конте каза в интервю за Кориере дела Сера, че след като мине пикът на епидемията в страната и броят на новите случаи спре да расте, хората няма да могат да се върнат незабавно към обичайния си начин на живот.

Министърът на транспорта Паола де Микели подписа нареждане, с което ограничава железопътния и морски транспорт /без товарния/ за цялата страна и особено връзките до Сицилия и Сардиния.

Новите мерки за ограничаване на разпространението в Италия ще включват не само дейности на открито, които сега са позволени, но и повече рестрикции за супермаркетите, заведенията в бензиностанциите и офисите.

Строителната продукция в Италия отбеляза 7,9% ръст в сравнение с декември по данни на националната служба Istat, цитирана от АНСА. Ръстът за година е 8,4% по сезонно коригирани данни.

Вижте във видеото репортажа от Милано на Томазо Ебхард от Bloomberg.