Бирол за руската рулетка с петрола, част 1

Фатих Бирол, директор на Международната енергийна агенция

14:42 | 11 март 2020

Предизвикателствата заради ниската цена на петрола са две: голям спад в търсенето на петрол и спад на търсенето в Китай, каза директорът на IEA Фатих Бирол в интгервю за Bloomberg.

"Епицентърът на коронавируса е в Китай, а Китай не е коя да е страна, а страната, която е търговски партньор №1 на повече от 100 страни по света. И Китай държеше над 80% от ръста на глобалното търсене на петрол. В резултат на това, каквото става в Китай и в световната икономика, виждаме спад на глобалното търсене на петрол. Това става за пръв път от 2009. Това е прогнозата ни".

"Дори и преди началото на т.нар. ценова война преди няколко дни, прогнозирахме първото тримесечие на годината 3,5 млн барела на ден излишен капацитет на петролния пазар. Така че двете заедно – много ниското търсене и спад, плюс излишъкът от 3,5 млн барела петрол на ден на пазара, а и отгоре на всичко ключови производители, които се канят да отворят кранчето – даде голям тласък на петрола надолу.И днес сме на трийсетина долара за барел", каза Бирол.

Първа част на интервюто. Вижте и втората.