СЗО: Без паника, част 3

Тарик Ясаревич, говорител на СЗО

15:42 | 4 март 2020
Автор: Иван Николов

"Световната здравна организация нарече вируса Covid-19 извънредна ситуация за общественото здраве на 30 януари. Това е най-високото ни ниво на тревога по международните здравни регулации, одобрени от всички страни по света.

Наистина ситуацията сега е такава, че имаме повече случаи извън Китай, отколкото вътре. Това показва, че силните мерки за овладяване могат да дадат резултат.

Точно това направи Китай.

Надяваме се и други страни да могат да направят същото.

Да имат достатъчно силни здравни системи, добре оборудвани и обучени, за да могат бързо да засекат, тестват и осигурят медицински грижи за болните.

Но и да влязат в общностите и да потърсят хора, които са били в близки контакти със заболелите, за да не могат да заразят други, ако са позитивни.

Така че наистина трябва да сме готови за вируса, във всяка страна по света. Без значение дали ще го наречем пандемия или не.

Това е нещо, което може да се появи във всяка страна и всяка страна трябва да инвестира в здравната си система и в здравните работници. Защото тези хора ще са в предните редици,", каза говорителят на Световната здравна организация.

Трета част на интервюто. Чуйте първата. и втората.