Федералният резерв понижи лихвата

На Уолстрийт Dow се повиши след новината от Фед.

17:11 | 3 март 2020
Автор: Иван Николов
Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg
Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

На извънредно заседание Фед реши да намали лихвата с половин процентен пункт.

Комитетът по операциите на открития пазар наблюдава внимателно развитието на ситуацията и последиците от нея за икономическата прогноза и ще използва тези инструменти като действа по съответния начин в подкрепа на икономиката, съобщи FOMC.

Фундаментите на икономиката на САЩ остават силни. Въпреки това коронавирусът представлява риск в развитие за икономическата активност, се казва още в съобщението.

Последният път, когато Фед е предприемал такива внезапни действия беше през финансовата криза 2007-2008г., когато американският жилищен пазар се срина и САЩ изпадна в рецесия. Преди това централната банка направи подобно извънредно намаление на лихвата след терористичните атаки на 11 септември.

На Уолстрийт Dow се повиши след новината от Фед.

Акциите поскъпнаха заедно с американските държавни облигации. S&P500 скочи до най-високо ниво за сесията, а доходността по ДЦК на САЩ намаля.

По-рано на 3 март гуверньорът на BoE Марк Карни каза пред парламента в Лондон, че централната  банка на Великобритания ще предприеме всички необходими стъпки, за да подкрепи икономиката.

Австралия първа за деня понижи лихвата с четвърт процентен пункт.