Защо се забавиха резултатите от тестовете в САЩ

Дженифър Нуцо, старши изследовател Център за здравна безопасност, Johns Hopkins

15:48 | 3 март 2020
Автор: Иван Николов

Групата на седемте най-развити страни в света проведе извънреден конферентен разговор и обеща да използва всички инструменти на разположение, включително и фискални, за да подкрепи глобалната икономика. Европейските акции изтриха ръстовете и американските фючърси се понижиха на 3 март.

Ню Йорк Сити затвори една гимназия заради съмнителен случай на коронавирус във вторник.

Разработката на ваксини изисква време и американските фармацевтични компании работят усилено с обединени усилия, но това изисква време, обяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Към това се прибавя и забавянето на резултатите от първите тестове за коронавирус в Америка.

"Един от проблемите бе диагностиката. Центърът за превенция на заболяванията в САЩ първоначално разпрати тестове до щатските лаборатории. След като провери качеството им, се оказа, че има проблем с тях. И ще трябва да ги направят пак. Сега отново ги пращат", каза Дженифър Нуцо, старши изследовател Център за здравна безопасност, Johns Hopkins в интервю за Bloomberg.

"Имаше и регулаторна промяна, с която се позволи на клинични лаборатории да разработват свои тестове. Това бяха предизвикателствата – да се определи къде е вирусът и как върви заразяването. Сега получаваме повече информация и ще бъде по-бързо. Щатите ще разработят планове как да намалят разпространението на вируса. Като разпространение имам предвид, че вероятно ще имаме ситуация, в която ще се опитаме да намалим последиците от вируса и да го спрем".

Американският производител на лабораторно оборудване Thermo Fisher Scientific Inc. се съгласи да купи Qiagen NV, нидерландския производител на тестове за заболявания, включително рак и коронавирус. за около 9 млрд. евро в най-голямата медицинска сделка досега тази година. Когато коронавирусът започна да се разпространява в Китай през януари Qiagen започна да търси вируса в телесните течности. Този тест сега се оценява в четири болници в Китай и една във Франция.

Тестът дава резултат за около час.