Каква е оценката на реакцията на Китай на вируса

Дани Ръсел, бивш помощник държавен секретар за Източна Азия

14:43 | 3 март 2020
Обновен: 14:43 | 3 март 2020
Автор: Иван Николов

Сателитните данни показват, че икономическата активност в Китай се ускорява. Нивата на азотен диоксид в индустриалните райони на Китай се увеличават според последни данни на Copernicus Atmosphere Monitoring Service в Windy.Com.

Китай обеща още по-голямо намаление на данъците и таксите заради ситуацията с коронавируса и в подкрепа на икономиката, каза Уон Джанфан, директор на данъчната администрация към Министерството на финансите на Китай.

Hon Hai Precision Industry, най-важният партньор в производството за Apple очаква заводите в Китай да заработят нормално в  края на март, след като решат сериозния недостиг на работна ръка. Тайванската компания, която сглобява повечето айфони от Китай се присъедини към увеличаващия се брой корпорации, които очакват връщане на производствата към нормални нива във втората в света икономика.

В оценката си за реакцията китайските власти на коронавируса бившщият помощник държавен секретар на САЩ за Източна Азия Дани Ръсел каза, че кризата е показала "грешки в крайната централизация на властта налагана от Си Дзинпин".

"Местните власти не желаят да взимат решения, за тях приоритет е да не бъдат обвинени. Вярно е, че възможността на партията да постави под карантина стотици милиони хора, да изгради спешно болници е впечатляваща, но гражданското общество, медицинските грижи, неправителствените организации далеч не са впечатляващи. Очевидно е предпочитанието на хардуера пред софтуера. Както в страната, така и по света китайската мечта стана жертва на коронавируса. Това не значи, че Си Дзинпин ще изчезне, но партията е изправена пред много сериозни предизвикателства преди 20-ия конгрес на партията през 2022г".