Делото за екстрадирането на Асандж започна

В британската столица се провежда сдебно дело за екстрадиране в САЩ на създателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж.

20:42 | 24 февруари 2020
Обновен: 20:43 | 25 февруари 2020
Делото за екстрадирането на Асандж започна

Заседанията на делото ще се провеждат в съд, който е свързан чрез подземен тунел със затвора "Белмарш", където се намира Асандж от април миналата година. Правозащитници заявиха, че делото е важно за бъдещето на свободата на пресата и словото.

Два са етапите на делото - първият ще продължи до петък, след което ще има тримесечно прекъсване и ще бъде подновено на 18 май за още три седмици. Очаква се през тази седмица да се явят няколко свидетели, които да дадат показания анонимно, скрити зад екрани. 

48-годишният Асанж се издирва от САЩ да се изправи срещу 18 обвинения в опит за хакване и нарушения на Закона за шпионажа. Те са свързани с публикуването преди десет години на стотици хиляди дипломатически документи и досиета, обхващащи области, включително дейности на САЩ в Афганистан и Ирак. Австралиецът, който би могъл да получи 175-годишна присъда, ако бъде признат за виновен, е обвинен, че е работил с бившия анализатор от разузнаването на американската армия Челси Манинг, за да публикува секретни документи.