Как изчезва един вирус

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националният институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ

14:32 | 14 февруари 2020
Автор: Иван Николов

Какво ще стане ако няма интервенция, като много успешна ваксина, като тази, изкоренила дребната шарка и елиминирала полиомиелита в по-голямата част от света?

"При липсва на интервенция, по принцип, сред населението има повече и по-малко податливи хора. И когато повечето от по-податливите бъдат заразени, ако вирусът е смъртоносен, те или умират или се разболяват и оздравяват. И след това ще са защитени от заразата. Така че вирусът ще е минал през населението, ще е разболял много хора, убил някои от тях, а останалата част от населението ще бъде защитена, докато се родят нови групи от бебета и попълнят населението. Така че се става естествено разсейване и изчезване на вируса", каза директорът на Националният институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи в интервю за Том Кийни от Bloomberg.

"Мисля че е по-добре да внимаваме и да не мислим нереалистично. Проблемът в Китай все още е много сериозен. И с увеличаването на случаите при пътуващи, заплахата от по-голямо разпространение на вируса е сериозна".