Защо ЕС иска да отслаби MiFID II

Сила Бръш, Bloomberg

14:32 | 6 февруари 2020
Автор: Иван Николов

След Brexit европейските власти се готвят да отслабят финансовите правила на MiFID II като премахнат компромисите, направени пред Великобритания през шестте години на преговори по регулацията.

Вероятно ще се променят политиките, управляващи разходите за проучване, пазенето на архив и търговията с акции, деривати и суровини.

ЕС иска да държи всички карти по въпроса дали фирми, големи банки и други могат да търгуват и продават услуги в ЕС от Лондон.

Това може да направи търговските преговори след Brexit още по-трудни за големите банки. Промените би трябвало да дадат повече тежест на Deutsche Borse пред London Stock Exchange при фючърсите и други листнати деривати.

„Всъщност най-големия финансов пазар в Европа е вече извън ЕС и това ще промени като цяло уравнението за регулациите на финансовите услуги”, каза Маркус Фербер, член на ЕП от Германия за Bloomberg.

Очаква се първоначално ЕС да говори с банките и други големи компании, според неназовани източници на Bloomberg. Официално предложение може да има през третото тримесечие.