Julius Baer съкращава 300 работни места

Филип Рикенбахер, глдиректор на Julius Baer

10:00 | 4 февруари 2020
Обновен: 15:05 | 4 февруари 2020
Автор: Иван Николов

Базираната в Цюрих банка Julius Baer обяви 37% спад на годишната си нетна печалба, главно водена от включването на отписванията, които направи. В близките месеци банката ще прекрати отношения с богати клиенти, които вече не са достатъчно печеливши, каза главният изпълнителен директор Рикенбахер.

Заедно с останалите швейцарски банки, Julius Baer е под натиск след пет години негативни лихви в страната. Прегледът на клиентите миналата година доведе до решението да прехвърли негативните лихви на клиенти със значителни парични авоари и по-малко активен портфейл.

„Нетните нови пари сами по себе се постигат сравнително лесно, ако напълно изключите икономическите фактори”, каза Рикенбахер, който пое банката през септември.

Планът му е да ускори инвестициите в технологии, за да увеличи приходите и намали разходите.

„Вярваме, че в днешната среда, както и при натиска над бъдещите маржове е много по-трудно това да се прави с печалба. Затова е важно да се насочим към увеличение на активите и едновременно да гледаме маржовете и разходите”, каза Рикенбахер в интервю за Франсин Лакуа от Bloomberg.