Камарата на лордовете одобри законопроект за блокиране на Brexit без сделка

Той изисква от премиера Борис Джонсън да поиска удължаване на членството на Великобритания в ЕС с три месеца

19:00 | 6 септември 2019
Демонстранти за и против Брекзит. Снимка:Luke MacGregor/Bloomberg
Демонстранти за и против Брекзит. Снимка:Luke MacGregor/Bloomberg

Горната камара на британския парламент одобри законопроект, който цели да блокира Brexit без сделка в края на октомври, пише Investor.bg.

Нормативният акт изисква от премиера Борис Джонсън да поиска удължаване с три месеца на членството на Великобритания в ЕС, ако парламентът не приеме сделка или не постигне съгласие за напускане без споразумение до 19 октомври. Очаква се законопроектът да бъде подписан от кралица Елизабет II в понеделник и да придобие силата на закон.

Камарата на лордовете одобри законопроекта без официално гласуване във финалния му етап.

Джонсън го наричаше „законопроектът да катапултирането“ и заяви, че той обърква прегорите му за Brexit с ЕС, като премахва заплахата от напускане без сделка. В четвъртък той каза, че по-скоро би умрял, отколкото да поиска отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

Премиерът изключи 21 депутати от парламентарната група на собствената си Консервативна партия по-рано тази седмица заради сътрудничеството им с опозиционните партии в Камарата на общините при прокарването на законопроекта противно на желанията на правителството.

Цялата статия вижте на Investor.bg.