Време е ЕС да използва фискалния си арсенал

Макроикономическите стимули биха подкрепили търсенето, доходите и доверието, ограничавайки вредите от търговските войни за експортния сектор

11:30 | 28 август 2019
Банкноти от 500 евро. Снимка:Angel Navarrete/Bloomberg
Банкноти от 500 евро. Снимка:Angel Navarrete/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе критикуван основателно за твърдението си, че „търговските войни са добри и лесно се печелят“. Но в известен смисъл той е прав. Американската икономика е огромна и сравнително затворена. Тази комбинация означава, че търговските сътресения, включващи САЩ, могат да нанесат много по-големи щети на другите, пише Investor.bg.

Въпреки свиването на американската индустрия и по-високите цени за местните потребители, общият растеж остава добър. Остава да видим как най-новите пазарни колебания влияят на икономиката, но засега основната тежест на макроикономическите щети пада не само върху основната цел на Тръмп – Китай, но и върху Европа, която попадна под кръстосан огън.

За разлика от САЩ икономиката на ЕС е с толкова интензивна търговия, колкото китайската и има най-голям дял в световната търговия от трите. Докато Китай изпитва забавяне отчасти поради действията на САЩ срещу него, Европа страда също толкова поради косвените ефекти.

Цялата статия вижте в Investor.bg.