Тръмп гледа на Китай като на зараждаща се сила, с която е важно да се справи

Стивън Орлинс, президент на нестопанската "Национална комисия за отношенията САЩ-Китай"

20:25 | 28 юни 2019
Обновен: 16:57 | 6 юни 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Стивън Орлинс, президент на нестопанската "Национална комисия за отношенията САЩ-Китай", коментира пред Bloomberg търговските спорове между правителствата на САЩ и Китай. Орлинс е работил за нормализация на двустранните връзки между 1976 и 1979 в Държавния департамент на САЩ. 

Той определи дипломатическите отношения между САЩ и Китай като "силно проблемни".

Администрацията на Тръмп следва политики, които в голяма степен са предизвиквали национализъм в САЩ. Китайското правителство възприема политики, които отчуждиха избиратели, които в исторически план са подкрепяли конструктивни отношения между САЩ и Китай.

По думите му следващите 24 часа ще са ключови дали президентите Тръмп и Си Дзинпин ще успеят "поне да постигнат принципно съгласие за посоката на търговските преговори, а по-високите мита, които се очаква да влязат в сила другия вторник върху китайски внос за 300 млрд. долара, няма да бъдат въведени".

Орлинс също изрази надежда за консенсус за Huawei и разрешение компанията да продължи да е клиент на бизнеса между САЩ и Китай.

Анализаторът посочи, че и двете страни имат изключително голям интерес от разрешаване на търговските спорове.

Въпреки това по думите му в администрацията и в делегацията на Тръмп има хора, които не виждат проблем в разделението между САЩ и Китай, въпреки отражението му върху американския народ и работещите американци.

Според Стивън Орлинс Тръмп гледа на Китай като на надигаща се сила, с която е важно да се справи.

Мисля, че визитата на президента Си в Северна Корея, след 14 години прекъсване, беше ясен сигнал към президента Тръмп, че ни е нужно сътрудничеството на Китай за адресирането на ключов въпрос в американската външна политика, какъвто е денуклеаризацията на корейския полуостров.

Анализаторът направи препратка към изявление от ръководителя на отдела по политическо планиране към Държавния департамент, според което това е първият път, в който САЩ имат стратегическа конкуренция от извъневропейска стратегическа сила. Според Орлинс това е напълно погрешно и сбъркано гледище, но не може да каже дали президентът Тръмп го споделя.