Кога имаме право на обезщетение при забавен полет?

Ето няколко важни елемента, определящи правата ни

10:24 | 13 май 2019
Снимка: eSky
Снимка: eSky

Навлизаме все по-дълбоко в туристическия сезон и пътешествията ще изместят традиционното градско предвижване от ежедневието на хората не само по света, но и у нас. Пътуванията зад граница често минават през терминалите на летищата, но прекалено рядко сме наясно какво да правим, ако възникне проблем. Един от най-често срещаните такива е закъснение на полет. Какво да правим в подобни моменти и какви са правата ни, научаваме от Ванина Хаджиева от онлайн туристическа агенция eSky.

„На първо място трябва да изясним, че закъснения в порядъка на няколко минути до час се смятат за напълно нормални. Компенсация може да бъде поискана само в случаи на закъснение над 4 часа“.

В политиката на авиокомпаниите влиза поемане на разходите за периода на закъснението - храна, напитки, хотели и други подобни.

Но какво можем да сторим, ако закъснението на един полет предизвика пропускането на следващ, когато крайната ни дестинация е с прекачване? Тогава авиокомпанията е длъжна да ни осигури достъп до следващия възможен полет в знак на компенсация без допълнително таксуване.

„Друго важно нещо, което всеки пътуващ със самолет трябва да знае, е, че съществуват форсмажорни обстоятелства, описани в условията на авиокомпаниите (урагани, стачки и др), при които пътниците не подлежат на обезщетения“.

Възможно е да възникне и ситуация, при която авиокомпанията да направи корекции в даден полет в рамките на няколко дни преди първоначалния график. Тогава тя е длъжна да информира своите пътници за промяната и да изиска потвърждение, че все пак ще се възползват от закупения билет или ще поискат парите си обратно.

Препоръката на туроператорите е да се сключва застраховка и да се пазят всички квитанции за закупена услуга, защото това са гаранции, че туристите ще бъдат обезщетени подобаващо в случай на непредвидени обстоятелства.