САЩ и Северна Корея се подготвят за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Двамата лидери ще разговарят в края на февруари

12:00 | 10 февруари 2019
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Представители на САЩ и Северна Корея ще се срещнат в седмицата след 17-ти февруари, за да финализират разговорите около организирането на срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун по-късно този месец, пише Bloomberg.

Американските и севернокорейски представители ще се срещнат в азиатска страна, която за момента остава неуточнена, посочиха от пресслужбата на президента на Северна Корея в неделя. Тръмп и лидерът на Южна Корея Мун Дже-Ин ще обсъдят предстоящата среща в телефонен разговор.

Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бегун пътува до Пхенян от миналата седмица, за да се подготви срещата между Тръмп и Ким, която ще се проведе на 27 и 28 февруари в Ханой, Виетнам. Той описа работата си в Северна Корея като “продуктивна”, но добави, че има какво още да бъде направено.

Двамата лидери се срещнаха в Сингапур миналата година в опит да преодолеят безизходицата около развитието на ядрените оръжия на Северна Корея. През последните месеци Северна Корея заяви, че преразгледа поетапно подхода си, съчетавайки действия за отказване от ядреното оръжие със стимули, включително премахване на икономическите санкции срещу страната.