Болсонаро иска $30 млрд за петролната индустрия в Бразилия

Exxon и Royal Dutch Shell заявиха интерес от находищата, които се оценяват на по-големи от тези на Норвегия

12:05 | 24 ноември 2018
Автор: Иван Николов
Платформа на Queiroz Galvao SA в залива Гуанабара пред Рио де Жанейро, Бразилия. 26 април 2018. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg
Платформа на Queiroz Galvao SA в залива Гуанабара пред Рио де Жанейро, Бразилия. 26 април 2018. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg

Новоизбраният президент на Бразилия Жаир Болсонаро продължава с плановете си за приватизация на дълбоководните находища на петрол в Бразилия, но само седмици след вота се изправи пред същите политически препятствия, както и предшествените си, съобщава Bloomberg.

Преходният екип на Болсонаро твърди, че продажбата може да донесе до 30 млрд долара, които ще помогнат за запушване на дефицита във фиска на Бразилия,

Тази седмица президентът на Сената Еунусио Оливейра спря важен закон, който позволяваше обявяването на търга и нанесе удар по надеждите на Болсонаро да намери скоро път към големите петролни компании.

Търгът бе за дял от т.нар. предсолни петролни находища дълбоко под дъното на Атлантическия океан, които държавната Petroleo Brasileiro SA смята за значителни.

Exxon и Royal Dutch Shell заявиха интерес от находищата, които се оценяват на по-големи от тези на Норвегия.

Законът, който бе спрян в Сената тази седмица щеше да отнеме ексклузивните права на Petrobras за експлоатация на запасите. Самият Болсонаро в миналото е защитавал държавния контрол над тях.

Районът е смятан за привлекателен и с нисък риск, защото Petrobras вече откри големи запаси, на място има оборудване и данъците са платени, каза анализаторът на UBS Луис Карвальо.

„Тези проекти ще оцелеят, дори и петролът да падне до 20 долара за барел”, каза Карвальо по време на конференция в Рио в сряда.

Производителите обаче може да  поискат някакви регулаторни и политически гаранции, преди да вложат милиарди долари на повече от 100 мили от брега.