Новият Закон за хората с увреждания бе подкрепен

Цели се единна структура да съблюдава реализирането на държавната политика в областта

13:48 | 26 октомври 2018
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Постигна се консенсус по отношение на новия Закон за хората с увреждания. Единодушно със 174 гласа в негова подкрепа НС прие на първо четене закона, пише Investor.bg.

Депутати от всички парламентарни групи се застъпиха за идеята, залегнала в законопроекта. Те подчертаха, че с него не се намира изход от всички проблеми, но той е фундаментален за разрешаването им. Текстовете между първо и второ четене ще бъдат изгладени.

"Бисер Петков, който е министър на труда и социалната политика, изрази признателност към депутатите и всички представители на работната група за оказаното съдействие. Приемането на закона е изконна крачка към генерирането на позитивни нагласи за хората с увреждания, за които те всъщност се борят".

В новия закон се прогнозира една структура да осигурява всички мерки за подкрепа. Считано от 1 януари 2021 г. следва да формира Държавна агенция за хората с увреждания. Тя ще упражнява трудови дейности, които са във взаимовръзка с отделна личностна оценка на потребностите и конструиране на платформата за правата на тези хора. Така се цели тази обединена структура да съблюдава реализирането на държавната политика в областта.

Още по темата прочетете в Investor.bg.