Израелски технологии в помощ на незрящите

Ири Мелцер, директор „Бизнес развитие“ на OrCam

19:20 | 31 август 2018
Обновен: 16:17 | 8 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Израелска компания разработи уникално устройство, което подобрява значително живота на слепите хора и всички онези, които имат зрителни затруднения.

Преди 8 години екип от 200 души решава да създаде уникално по рода си устройство, с което да редуцира ежедневните трудности на хората със зрителни проблеми.

Проектът не е медицинско решение за незрящите, а технологична революция. Прикрепен на нивото на очите, продуктът съобщава чрез звуци кой стои пред незрящия, може да запомня лица,имена, да чете дълги текстове на родния ви език и да съобщи колко е часът. От следващата година се очаква той да навлезе и на българския пазар. Как функционира изобретението разказва репортерът на Bloomberg TV Bulgaria Цветин Филипов.

‘Идеята ни в началото беше да създадем технология на базата на изкуствения интелект и компютърните достижения, мултифункционално устройство, което да помогне на слепите хора и всички онези, които имат зрителни затруднения, за да могат да посрещнат ежедневните си нужди нормално - да четат, да общуват с различни хора“, разказва Ири Мелцер, директор „Бизнес развитие“ на OrCam.

След дълъг период на разработки усилията са сведени до малко устройство, което може да бъде прикрепено на почти всякакъв вид очила. Идеята е то да се превърне в разказвач на всичко, което се случва пред очите на незрящите. Без нужда от каквато и да било интернет-връзка.

Вижте повече във видео материала!