Грег Кларк: Има основания за оптимизъм за Brexit сделка

Кларк - оптимист, въпреки че Мей твърди, че преговорите по споразумението са в задънена улица

16:26 | 29 септември 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Британският министър на бизнеса Грег Кларк изрази оптимизъм за сделка между Лондон и Брюксел, пише Investor.bg. 

Британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия каза, че има основания за оптимизъм, че Великобритания ще сключи споразумение с Европейския съюз за излизането си от блока. Той направи това изявление, след като автомобилният производител Toyota предупреди, че ако Лондон напусне без споразумение, това ще се отрази зле на производството на японската марка във Великобритания.

Само шест месеца преди Великобритания да излезе от ЕС на 29 март 2019 г. премиерът Тереза Мей заяви, че преговорите по споразумението за условията на Brexit са в задънена улица.

По думите ѝ нейната стратегия, известна като планът "Чекърс", е единственият реален вариант. Лидерите от ЕС обаче заявиха, че основни моменти в нея са неприемливи, а много депутати от нейната Консервативна партия заплашиха да гласуват против споразумение, основаващо се на този план.

Тази несигурност породи тревога, че Великобритания ще напусне без споразумение и много компаниите, в частност от автомобилостроенето, казаха, че това е лош вариант с отрицателни последици.

"Разбира се, че искаме споразумение", заяви пред радио ВВС министър Кларк. "Никой не трябва да се съмнява в решимостта на премиера и на нашия преговорен екип", добави той.

"Има основания за оптимизъм, че ще можем да постигнем споразумение по този въпрос", заяви Кларк.

Така той реагира на изявлението на шефа на завода на Toyota в Централна Англия, заявил пред ВВС, че при Brexit без споразумение ще бъде засегнато производството на автомобилния производител.