Още един референдум за Brexit?

Според социологическите проучвания мнозинството британци вече искат страната им да остане в ЕС

06:33 | 18 септември 2018
Обновен: 06:33 | 18 септември 2018
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Тъкмо "пряката демокрация", която някои хора превъзнасят до небето, доведе до това злощастие. И сега няма нищо по-смислено от това да поканиш избирателите да се произнесат и за получените резултати, пише Петер Щурм за FAZ.

Великите идеолози на Brexit, които през 2016 г, спечелиха референдума за излизане от ЕС благодарение на фалшифицирани "факти", сега категорично възразяват срещу предложението народът отново да бъде призован пред урните.

А всъщност дори и ако излезе от ЕС със споразумение, Великобритания пак няма да пожъне онези положителни резултати, които привържениците на Brexit обещаваха на висок глас. Мигар при това положение британците биха подкрепили една договореност, която само ще влоши положението им?

Евентуалният референдум за крайните резултати от преговорите за излизане от ЕС ще има поне едно важно предимство: той ще се проведе на базата на сравнително сигурни факти. И тъкмо от това очевидно се боят привържениците на Brexit. Защото те продължават да се аргументират най-вече с някакви дифузни чувства и с фалшиви информации. Тази тяхна съпротива ни дава основание за надежди. За Европа Великобритания все още не е изгубена.