Абе: Япония и Китай нормализират отношенията си

Япония върви към затопляне и на отношенията със Северна Корея

10:47 | 2 септември 2018
Токио, Япония. Снимка: pixabay.com
Токио, Япония. Снимка: pixabay.com

Японският премиер Шиндзо Абе изрази увереност в подобряването на отношенията с Китай в интервю за в. "Санкей", цитирано от ТАСС. Министър председателят заяви, че отношенията между страните са се върнали към нормалното.   

Пекин и Токио изразиха притеснения за протекционизма на САЩ и засилващия се търговски натиск от Вашингтон. 

Очаква се Абе да посети Китай в края на следващия месец. Той заявява в интервю, че се надява в бъдеще да покани в Япония китайския президент Си Цзинпин, предава БТА. 

"Китайският премиер Ли Къцян посети Япония през май и китайско-японските отношения се върнаха към нормалното", заяви Абе в интервюто.

Япония - Северна Корея

Япония също иска да постигне напредък в създаването на по-близки отношения с Пхенян, добавя Абе в интервюто за в. "Санкей".

"След срещата на върха между САЩ и Северна Корея бих искал да направя стъпка по пътя към разбиване на преградата на недоверие между Япония и Северна Корея", заяви премиерът Абе.  "В края на краищата съм длъжен да се срещна с председателя Ким Чен Ун и да направя така, че тези преговори да помогнат за решаването на въпроса с похитените японски граждани", добави той.

Темата за японските граждани, отвлечени от разузнавателните служби на Пхенян е една от най-проблемните между двете страни, които не поддържат официални дипломатически отношения. През 2002 година Пхенян призна за отвличането на 13 души и позволи на петима да се върнат в родината си. Останалите бяха обявени за починали и на роднините им бяха изпратени останки, но не можа да бъде установено дали те са истинските. През май 2014 Токио и Пхенян се споразумяха за ново разследване на отвличанията, но по-късно комисията беше разпусната по инициатива не севернокорейсата страна, припомня ТАСС.