Строителни предприемачи свалят цени на жилища "на зелено"

Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит център, Бизнес старт, 28.08.2018

10:47 | 28 август 2018
Обновен: 10:49 | 28 август 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Ще има стабилен имотен пазар с по-малък обем на сделки и по-малък обем изтеглени ипотечни кредити. Строителите ще трябва да намалят цените на жилищата, ако искат добри продажби и интерес от купувачите. Това каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център", в телефонен разговор в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

„От 2015 г. досега се наблюдаваха само ръстове, но пазарът в България не е толкова голям. Броят на купувачите намалява, което ще доведе до понижение на цените на жилища. Голяма част от нуждаещите се от жилище сключиха сделки през последните 3 години“.

В София тези, които реагират бързо и понижават цените на апартаментите, ще увеличат продажбите си, прогнозира Тошев.

„Строителите, които оценяват добре пазарната ситуация, ще коригират цените си, тъй като в момента има издадени доста разрешителни за строеж. През следващата година ще излязат нови големи проекти, особено в София, както и в другите големи градове“.

Изпълнителният директор на "Кредит център" говори и за спада на лихвите по потребителските кредити.

„При потребителските кредити спадът на лихвите през последните 3 години е доста по-сериозен от спада на лихвите при ипотечните кредити. Заради голямата конкуренция част от банките свалиха лихвите по потребителските кредити, тъй като се търсят нормални лихвени нива. Потребителите могат да са спокойни, тъй като лихвите в сегмента ще останат на настоящите си нива от 5 до 7%“.

Целия разговор вижте във видеото.