САЩ разследват Microsoft за корупция?

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 24.08.2018

09:44 | 24 август 2018
Офисът на Microsoft в Ню Йорк. Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg
Офисът на Microsoft в Ню Йорк. Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

САЩ разследват американския технологичен гигант Microsoft за потенциални подкупи и корупция при продажбите на софтуер в Унгария, показва информация на Wall Street Journal. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова.

„Министерството на правосъдието в САЩ и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) проучват как Microsoft е продавала различен софтуер, като Word и Excel, на фирми посредници в Унгария, които след това са продавали тези продукти на държавни агенции там през 2013 г. и 2014 г.“.

Попов припомни и за предишни подобни проверки на американските власти, както и за експанзията на Microsoft в развиващите се икономики.

„Подобни разследване беше извършено и на бизнес партньори на Microsoft през 2013 г. в пет страни. Microsoft осъществи истински тласък на продажбите по-рано през това десетилетие. По този начин технологичната компания се разшири в развиващите се пазари, както и в по-малките страни със средни доходи като Унгария“.

Главният редактор на Investor.bg представи и позицията на Microsoft по случая.

„Самата Microsoft обяви, че веднага е започнала вътрешно разследване за „потенциалните злоупотреби“ при унгарските операции през 2014 г. Компанията е уволнила 4 служители, свързани с проверката в Унгария, включително и управителя на подразделението в страната Истван Пап“.

Американските власти разполагат с широка компетентност да разследват и преследват твърдения за корпоративни подкупи и корупция в чужбина съгласно американския Закон за чуждестранните корупционни практики. Той забранява на бизнеса да плаща подкупи, за да печели или поддържа бизнес, обясни Попов. 

Целия коментар вижте във видеото.