Странният подход на Тръмп спрямо Турция

Мита върху алуминия имаше за много страни, само за Анкара бяха удвоени

07:15 | 13 август 2018
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да удвои митата върху стомана от Турция, докато нейното правителство се бори с колапса на валутата, отбеляза отклонение от начина, по който САЩ традиционно реагират на финансови кризи, които удрят нововъзникващите пазари.

Вашингтон обикновено се опитва да успокои световните пазари в такива моменти, особено когато инвеститорите изпитват опасения от зараза. Вместо това Тръмп наложи допълнителен натиск над Анкара, като повиши митата за внос на турска стомана до 50% и на алуминий - до 20%, което задълбочи поевтиняването на турската лира и влоши страховете на пазара, че банковата система може да бъде разтърсена, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Представители на Белия дом не изясняват мотивите на Тръмп. Този ход последва серия от действия, които администрацията на Тръмп предприе през последните седмици, за да засили икономическия натиск върху турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да освободи американския евангелски пастор Андрю Брънсън.

Двойните мита не са свързани с Брънсън, съобщиха от администрацията. Говорителят на Белия дом Линдзи Уолтърс заяви, че митата са предназначени да защитят САЩ по причини, свързани с национална сигурност „независимо от търговските преговори или други въпроси".

По време на официално обявяване на мярката, издадено в петък вечерта, почти 12 часа след като президентът я обяви в Twitter, Белият дом заяви, че действията са предприети, тъй като първоначалните глобални мита не са довели до изпълняване на целта на администрацията - увеличаване на вътрешното производство на стомана и алуминий. Изявлението не обяснява защо само Турция е била засегната от по-високите мита.

В своя туит Тръм сякаш обвързва митата с нарушените отношения между двете нации, което предполага желание за налагане на търговски санкции като лост за преследване на дипломатически цели на САЩ. Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом заяви в петък, че Турция „губи много", продължавайки да задържа Брънсън.

Тръмп може също така да се опита да изолира САЩ от каквото и да било търговско предимство, което Турция би могла да използва от поевтиняването на валутата ѝ.

„Току-що одобрих удвояване на митата за стоманата и алуминия по отношение на Турция, докато тяхната валута, турската лира, бързо се понижава срещу нашия силен долар!", написа президентът няколко минути преди 9 часа в петък, след като лирата се понижи за една нощ с 14% срещу долара. "В момента отношенията ни с Турция не са добри", добави той.

В продължение на три десетилетия на периодични валутни кризи, като кризата с мексиканското песо в началото на 90-те години и азиатската криза няколко години по-късно "основното предположение на пазара бе, че САЩ ще се опитат да бъдат полезни" по време на периоди на изключителна волатилност на чуждестранните валути, казва Шахаб Джалиноос, валутен стратег в Credit Suisse Group. „Сега пазарът вече не може да приеме това."

Понижаването на валутните курсове може да се окаже опасно за развиващите се пазари, особено ако те са вземали високи заеми в долари и по този начин изпитват затруднения да изплатят тези дългове, докато собствените им валути поевтиняват.

Представителите на Белия дом и Министерството на финансите не са коментирали пред WSJ по-широката стратегия на администрацията по отношение на глобалната нестабилност на валутните пазари или за икономическите съображения зад увеличените мита.

Под платформата си „Америка на първо място" Тръмп се опитва да преориентира икономическата политика на САЩ, като прекъсна дългогодишния двупартиен консенсус, че мисията на Вашингтон е да поеме водеща роля в разширяването, укрепването и стабилизирането на търговските и финансови връзки между страните, и че в широк смисъл това е в личния интерес на Америка, дори и да е в ущърб на някои американски индустрии или общности.

Тръмп оспори тази теза, като твърди, че такива политики са подкопали американската икономическа мощ. Той възобнови дълготрайните политики за блокиране на вноса, който според него заплашва САЩ, и неглижира предупрежденията, че такива действия биха могли да навредят на световната търговска система. Той твърди, че САЩ трябва да използват икономическото и финансовото си влияние, за да принудят други страни да променят политиките, които смята за несправедливи спрямо САЩ

Митата, за които Тръмп заяви, че се удвояват, бяха наложени по-рано през тази година, не само за внос от Турция, а на почти всеки износител на метали по света. Администрацията наложи мита от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, като се позова на малко използван закон от времето на Студената война, който позволява на президентите да блокират вноса, който считат за заплаха за американската "национална сигурност".

По-широкото използване на тази власт от страна на Тръмп провокира възмущение от страна на търговските партньори по света, които заявиха, че това нарушава ограниченията на Световната търговска организация по отношение на такива едностранни търговски ограничения и е удар по съюзници, които не представляват заплаха за сигурността на САЩ. Турция е съюзник и член на НАТО.