САЩ не могат да спечелят търговската война, Тръмп ще отстъпи

Валентин Василев, бивш министър на търговията и туризма, В развитие, 09.07.2018

19:00 | 9 юли 2018
Валентин Василев, бивш министър на търговията и туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Валентин Василев, бивш министър на търговията и туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тръмп не може да спечели търговската война. Такова мнение изрази Валентин Василев, бивш министър на търговията и туризма, в интервю на Петко Трухчев за предаването „В развитие“.

„Всички страни ще наложат контрамерки срещу САЩ. Първо, техните икономики сумарно са много по-големи от икономиките на САЩ. Второ, САЩ ще загубят пазари. Трето, фирми, които произвеждат в САЩ, губейки тези пазари, ще се изнесат, както обяви Harley Davidson. Четвърто, голяма част от капиталите в САЩ са с европейски произход и техните собственици не се знае как ще реагират. Пето, САЩ вече са губили такава война. През 1930 Конгресът гласува увеличаване на митата. Всички партньори на САЩ отговарят с контрамерки и голямата депресия става огромна депресия. След което САЩ свалят отново митата“.

Василев прогнозира, че до края на годината Тръмп ще даде заден ход.

„Това са може би само тактически ходове. Лека полека ще започне да преговаря, да отстъпва, да иска отстъпки и от ЕС, и от Китай“.

Според бившия министър е необходима реформа на Световната търговска организация. Той смята, че в нея има редица слабости, но все пак е постигнат някакъв ред, някакви споразумения между много страни.

„А Тръмп не се опитва да реорганизира, да модернизира или да променя, той направо торпилира. Той казва „тези правила за мен не важат“ и обявява война на най-близките си съюзници – политически и търговски - ЕС, Канада, и изведнъж отваря много голям фронт. Включително Русия и Индия горе-долу ще се доближат до позициите на Китай. Така че Тръмп тази война не може да я спечели“.