Мъск е създал частно училище за синовете си и децата на служителите на Space X

Училището има около 50 ученици и предлага необичайно обучение

14:00 | 26 юни 2018
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Илон Мъск има тайно училище със специален подбор на ученици, което се намира извън централата на SpaceX в Калифорния, пише Investor.bg, позовавайки се на Ars Technica.

Експерименталното неправителствено училище Ad Astra обучава синовете на Мъск заедно с деца на служители на Space X и няколко други от областта, като това се случва още от 2014 г., допълва CNBC.

Мъск създава Ad Astra, за да осигури на петима си синове образование, което надхвърля „традиционните училищни метрики по всички ключови предмети чрез уникално учене, базирано на опита“, сочи документ, подаден към властите.

"Просто не виждам обикновените училища да правят нещата, които смятам, че трябва да бъдат направени“, коментира Мъск пред китайска телевизия през 2015 г. „Затова си помислих, добре, нека видим какво можем да направим. Може би ще е по-добре да създадем училище.“

Според Ars Technica децата на възраст между 7 и 14 години работят заедно в екипи по теми, избрани от самите тях, с малко официални задачи и никакви класове. Учениците могат да избират да не учат предметите, които не харесват. Особено се набляга на математиката, наука, инженерните въпроси и етиката – за сметка на езици, музика и спортове, посочва Ars Technica. А всичко – от обучението до лаптопите Mac, използвани от децата, се финансира от Мъск.

Ars Technica твърди, че близо 400 семейства са кандидатствали през 2017 г., но училището има само около 50 ученици и десетина отворени места по всяко време.

Рано е обаче да се каже колко ефективно е необичайното обучение.