Производството на plug-in хибриди от Mercedes-Benz е напълно прекратено

Причината е, че компанията подготвя ново поколение от този тип задвижващи системи.

15:08 | 25 юни 2018
Електрически Mercedes C350e. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Електрически Mercedes C350e. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Компанията Mercedes-Benz е прекратила напълно производството на зареждащи се (plug-in) хибриди. Това засяга моделите C-Class, E-Class, S-Class и кросоувърите GLE, пише Automedia.bg, позовавайки се на британското издание Autocar.

Причината за подобно действие е пускането на пазара на ново, трето поколение автомобили със смесено задвижване. Всички те ще се продават под новия „електрически” бранд Mercedes-EQ. Силовият агрегат на третата генерация хибриди включва нова 9-степенна автоматична скоростна кутия, обединена в един блок със съединител и електромотор.

Мощността на електрическия двигател в системата е 121 к.с. Без включване на мотора с вътрешно горене автомобилите могат да развият скорост от 140 км/ч (при сегашните хибриди е 130 км/ч), като само на ток ще изминават до 50 км (сега пробегът им е 40 км). 

Представител на Daimler обяви, че първо на пазара ще се появи хибридна модифиация на S-Class. Седанът S560e разчита на 6-цилиндров бензинов турбомотор, като той заменя модела S500е, като проджбите му ще стартират през лятото.

Веднага след това ще бъдат предложени две хибридни версии на E-Class – с бензинов и с дизелов двигател с 4 цилиндъра. Техните продажби ще започнат в края на годината, а през пролетта на 2019 г. ще излезе и хибриден вариант на C-Class с дизелов мотор. В края на следващага година клиентите ще могат да си купят и хибридния хечбек A-Class.

За разлика от леките модели, кросоувърът GLE ще смени поколенията си още през тази година, като също ще получи напълно нов хибриден агрегат. Според Autocar, той ще разчита на 6-цилиндровия мотор от хибридната S-Class, а моделът ще се казва GLE 560e.