YouTube потребителите могат да създават платени абонаментни клубове

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 22.06.2018

11:16 | 22 юни 2018
Логото на YouTube Inc. преди представянето на новата услуга за ТВ абонамент в Лос Анджелис YouTube Space. 28 февруари 2017. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Логото на YouTube Inc. преди представянето на новата услуга за ТВ абонамент в Лос Анджелис YouTube Space. 28 февруари 2017. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Дигиталната видео платформа YouTube заяви, че потребителите, които качват видеа и които имат над 100 хил. последователи, могат да създадат платени абонаментни клубове в услугата. Това е една от редицата нови функции, които имат за цел да помогнат на платформата и нейните потребители да диверсифицират източниците си на приходи след една турбулентна година. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.  

Алтернативната монетизация е голяма тема за екипа на YouTube, който си общува със създателите на видеа тази седмица на VidCon, събитие, което се проведе в Калифорния. Facebook също разшири опциите за генериране на приходи от създателите на видеа през тази седмица.

"Някои създатели на видеа отбелязаха рязък спад на печалбата миналата година, когато YouTube ограничи къде могат да се появяват реклами. Нови инструменти като членство в клубове и разширени продажби на мърчъндайз ще дадат на видео продуцентите по-голям контрол над техния бизнес, обясни Рохит Даван, старши директор продуктов мениджмънт в YouTube".

Технологичният редактор коментира и че проблемите на Tesla се простират и над соларния й бизнес, след като компанията ще затвори част от соларните си звена. "Последните съкращения в подразделението, което някога беше SolarCity - компания за продажби и инсталация на панели, основана от двама братовчеди на Мъск, включват затварянето на десетки инсталационни звена според вътрешни документи. Tesla слага край на търговското си партньорство с Home Depot, което според сегашни и бивши служители генерира около половината от продажбите й". Тя допълни още, че вътрешен имейл посочва 14 звена, които ще бъдат затворени, но друг списък включва само 13 от тези локации. Tesla е отказала да коментира кои места планира да затвори, колко служители ще загубят работата си или какъв процент от соларната работна сила представляват те.

Повече по темата вижте във видео материала.