Volvo ще пусне безпилотен XC90

Следващото Volvo XC90 ще притежава система за автономно придвижване от четвърто ниво

16:10 | 21 юни 2018
Volvo XC90 SUV. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Volvo XC90 SUV. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Следващата генерация на вседехода Volvo XC90 ще получи система за автономно управление от четвърто ниво, която ще може да превозва „спящи пътници”, но само по определени пътища. Това съобщи в интервю за The Car Conection вицепрезидентът на компанията Хенрик Грин, пише Automedia.bg

Автомобилът ще бъде оборудван с технология с името Highway Assist, която ще се предлага като опция. Всички данни тя ще получава от облак, като те ще съдържат картографическа информация. Системата няма да използва стандартна връзка V2X (автомобил-инфраструктура или автомобил-автомобил).

По предварителна информация, новото Volvo XC90 ще излезе през 2021 г. По това време компанията трябва да е получила разрешение от правителството на САЩ и от местните щатски власти за използване на безпилотни коли по обществени пътища.

За сегашното поколение на вседехода се предлага система за полуавтономно управление Pilot Assist II. Тя позволява на автомобила да се придвижва както в плътния поток от коли в града, така и по извънградски пътища. Технологията работи при скорост до 130 км/ч, като за да функционира нормално се нуждае от ясна маркировка.