Колите на Google Street View отново по българските улици

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 19.06.2018

14:06 | 19 юни 2018
Обновен: 14:06 | 19 юни 2018
Снимка:Tony Avelar/Bloomberg
Снимка:Tony Avelar/Bloomberg

 

Street View е налична в България от 2013 г. насам и се актуализира непрекъснато, за да поддържа и отразява вярна на реалността картина. И през това лято колите на Google Street View ще пътуват отново през България, за да актуализират локалните данни в Google Maps. Сега автомобилите на Street View ще се фокусират върху получаване на по-актуална информация за свързването на пътища между градовете. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Обиколката на България ще започне на 25 юни и ще продължи около 2 месеца. Тя ще започне от София, а след това следват Благоевград, Гоце Делчев, Дупница, Сандански и още много други градове. Преди всяко публикуване на събраните изображения Google извършва обработката със специална технология. Тя замъглява лицата на хората и регистрационните номера на автомобилите, така че те да не могат да бъдат идентифицирани, като по този начин защитава неприкосновеността на личния живот. 

Редакторът сподели още, че Илон Мъск търси врага в собствения си дом. Служител на Tesla e извършил "огромен и вреден саботаж", е написал Мъск в мейл до служителите на Tesla, който бе публикуван от американския телевизионен оператор CNBC. Пълният обхват все още не е ясен, но това, което служителят досега е признал, вече е "доста лошо". Засега няма официално изявление на компанията.Служителят, според Мъск, е осъществил директни промени в производствената система на Tesla чрез фалшиви потребителски имена и е издавал сериозен обем поверителни данни на трети страни. Мотивът му е бил желано повишение в компанията на Мъск, което му е било отказано. Но може да има и допълнителни мотиви, поради което разследването ще продължи задълбочено през тази седмица.

В допълнение към света на технологиите Попов сподели, че криптомилиардер е купил ВіtТоrrеnt за 140 млн. долара. Cдeлĸaтa e билa cĸлючeнa в ĸpaя нa минaлaтa ceдмицa, но става ясна едва сега.

Повече по темата вижте във видео материала.