Да представиш културното наследство чрез иновативни методи

Ивелина Кючукова, организатор на проект „Салон на музеите“, Бизнес старт, 19.06.2018

11:59 | 19 юни 2018
Автор: Катерина Хапсали
Ивелина Кючукова, организатор на проект „Салон на музеите“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ивелина Кючукова, организатор на проект „Салон на музеите“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

3D възстановките са модерен начин за представяне на културното наследство, когато става въпрос за сгради. Когато става въпрос за артефакти също има различни начини, които могат да привлекат по иновативен начин публиката. В голяма част от нашите музеи, нещата се представят като във витрина на магазин, а представянето в контекст е много по-вълнуващо за публиката. Това коментира Ивелина Кючукова, организатор на проект „Салон на музеите“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Салон на музеите“ е част от културната програма на българското европредседателство, чиято идея била да събере всички български музеи, които могат по някакъв начин да покажат своето културно наследство. Още с отварянето си  е посетен от всички министри на културата и е организирана кръгла маса. От интересната дискусия, която била предизвикана там станало ясно, че една от основните теми на музеите е работата с младежката публика.

„След това възникна идеята за втора кръгла маса – по какъв начин можем да привлечем вниманието на тази младежка публика. В момента имаме представители и от Западните Балкани в тази кръгла маса и всички те ще представят тези иновативни методи“.

Като огромно желание Кючукова споделя, желанието музейните работници да се заинтересоват и да проучат. Тя допълни, че инициативата е в ръцете на музейните работници, които могат да помислят как да представят културното си наследство.

„В момента има много инженерни и графични дизайнери, които могат да направят всичко с това културно наследство. Има много програми и проекти, по които може да се кандидатства“.

Повече вижте във видео материала.