Меркел и Зеехофер се споразумяха по спора за миграционната политика на Германия

Меркел получи срок до края на месеца да договори общ европейски компромис за овладяване на бежанската криза

17:03 | 18 юни 2018
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер постигнаха споразумение по спора около миграционната политика на Федералната република. Това потвърди Меркел след кризисно заседание на ръководството на нейния Християндемократичен съюз (ХДС) в Берлин, предава БНР.

Лидерът на посестримия баварски Християнсоциален съюз (ХСС) Зеехофер дава на Меркел време до края на месеца да договори общ европейски компромис за това, как да се овладее бежанската криза. До тогава планът на вътрешния министър предвижда в първа стъпка на германската граница да се връщат бежанци със забрана за влизане в страната и мигранти с вече получен отказ за закрила в ЕС. Ако срещата на върха на ЕС не постигне общо решение Зеехофер, ще разшири ограничителните мерки. Решение в тази посока трябва да вземат ръководствата на двете партии ХДС и ХСС на извънредни заседания още на 1-ви юли, допълва ДПА.

„Не сме притиснати от времето, а търсим дългосрочно решение на проблема“, коментира вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман по време на заседанието на ръководството на баварския ХСС в Мюнхен.

Ангела Меркел се стреми към двустранни спогодби със страни от ЕС, като Италия, Австрия, Гърция и България, за връщането на мигранти, които вече са получили отказ за убежище. Канцлерът се опитва всячески да избегне самостоятелни действия на Германия, които да не са подчинени на общото европейско право.

Планът на председателя на баварския ХСС Хорст Зеехофер за отказване на убежище на мигранти, регистрирани в други европейски страни, предизвика остър спор в управляващата коалиция в Берлин. Разривът между двете партии, които управляват в Германия заедно със социалдемократите, сериозно застрашава правителството, съставено едва половин година след парламентарните избори в Германия.