Как Израел се превърна във водеща стартъп нация

Ори Собовиц, OurCrowd, UpDate, 16.06.2018

20:00 | 16 юни 2018
Ори Собовиц, OurCrowd. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ори Собовиц, OurCrowd. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато страната е малка, заобиколена от неприятелски настроени страни, с много малък пазар, където всеки предприемач трябва да мисли как да продава продуктите си в чужбина, се налага се да мисли много глобално, каза Ори Собовиц, OurCrowd в интервю за предаването „UpDate”, с водещи Бойчо Попов и Елена Кирилова.

Израелското правителство много рано разбра, че трябва да инвестира в човешките си ресурси. „Това е най-големият ресурс, който имаме. Израел разбира, че това е нашата природа, стратегически и бизнес план“, пояснява Собовиц.

В израелската армията има много отдели за изследвания и разработки, като и не малко технологични отдели. Има и много преливане на знания от армията към индустрията. Там младите хора могат да предизвикват по-възрастните и командирите си, като им задават въпроси и им предлагат нови и различни решения.

„За хората, които отидоха в технологичните отдели на армията, опитът е много важен. Помислете колко са местата по света, където млади хора имат голям бюджет, талантлива група до себе си, мисия и задача, която обикновено се определя като невъзможна. Когато знаят, че е въпрос на живот и смърт, те разбират, че трябва да успеят. Правят всичко, за да може нещата да се случат“.

Израел отделя повече от всяка друга страна в света за разработки, 4,3% от БВП. Част от разходите на правителството за изследвания и разработки е само 0.6% и това е най-ниското между всички страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„От една страна това показва, че правителството знае как да капитализира инвестициите си, но от друга страна показва, че правителството трябва да инвестира повече“.