Позициите на Тереза Мей все по-нестабилни с наближаването на Brexit

Позицията на британският премиер е с много неизвестни, въпреки наближаващата дата за Brexit.

15:41 | 16 юни 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Британският премиер Тереза Мей спечели поредната важна битка по пътя към Brexit, пише БНР. 

Камарата на общините отхвърли всички внесени по-рано в Камарата на лордовете поправки в проектозакона за излизане от Европейския съюз, най-важните от които бяха парламентът да се поизнесе по заключителното споразумение и по оставането в митническия съюз. 

На пръв поглед премиерът спечели лесно парламентарната битка след като обеща на бунтовниците в нейната Консервативна партия по-голямо участие на парламента в решенията за Brexit, докато лейбъристките депутати продължават да нямат ясна и единна политика. 

Въпреки всичко позицията на Тереза Мей е по-нестабилна от всякога с много неизвестни пред бързо наближаващата дата за Brexit - 29 март 2019 година. Победата й в парламента е пирова, авторитетът й продължава да пада, а липсата на парламентарно мнозинство я изправя пред търсенето на формула, която да помири двете фракции в нейната партия.

Brexit чука на вратата, а с играта на пинг-понг между Камарата на общините и Камарата на лордовете британското правителство едва ли ще се яви на срещата на високо равнище на ЕС в края на юни с нещо по-конкретно.