Гърция и Македония не са самостоятелни играчи в спора за името на Македония

д-р Кирил Алексиев, историк и доктор по международни отношения, В развитие, 14.06.2018

14:05 | 14 юни 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В спора между Гърция и Македония трябва да се вземе предвид и геополитическата ситуация, в която се намират двете държави. При разглеждането му трябва да се отчетат и интересите на САЩ и Русия и да не се пропуска фактът, че сериозният проблем между Гърция и Македония спираше европейската интеграция на Западните Балкани. Това коментира д-р Кирил Алексиев, историк и доктор по международни отношения, в телефонен разговор за предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Самият спор, сам по себе си, крие други подводни камъни, коментира Алексиев. По думите му това са блокиране на Македония в евроинтеграцията и блокиране в сферата на приемането в НАТО.

„Не би трябвало да има проблем по отношение на това, дали България се чувства застрашена от териториални претенции от страна на Република Македония“, каза още Алексиев.

Историкът припомни, че България бе първата държава, която даде международното признание на нашата западна съседка и много ясно е заявила, че ние нямаме проблем с името на Македония.

„Разбира се, че има опасения относно сегашното състояние – в географските граници на Северна Македония влиза и пиринският дял. Тези условности тепърва ще бъдат преговаряни. Имаме комисия за изчистване на недоразуменията между българската и македонската историография. Договорът за добросъседство е една добра стъпка, която сложи край на една дългогодишна стегнация на отношенията между България и Македония“.

Алексиев коментира още, че стъпките трябва да бъдат направени и независимо от големите опасения първо трябва да има търпение от страна на всички партньори и да се внимава, как ще бъдат провеждани различните политики, а не „как ще бъдат променяни табелите на автомобилите“. Трябва да се гледа дали политиките се провеждат съобразно европейските политики и ценности и дали се спазват правата на всички страни.

Повече вижте във видео материала.