Кой какво губи и печели, ако има търговска война?

доц. д-р Паскал Желев, преподавател МИО в УНСС, Светът е бизнес, 13.06.2018

21:00 | 13 юни 2018
доц.д-р Паскал Желев, преподавател МИО в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
доц.д-р Паскал Желев, преподавател МИО в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към момента може да се говори за търговски противоречия, защото няма общоприета дефиниция за търговска война. Тя настъпва, когато голяма страна започне да налага търговски ограничения, а след това настъпват ответни мерки от страните, които са търговски партньори. Те бързо ескалират и това води до съществено ограничаване на световната търговия. Това коментира доц. д-р Паскал Желев, преподавател МИО в УНСС, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Търговските ограничения на администрацията на президента Тръмп бяха въведени при соларните панели и пераланите машини, след това при стоманата и алуминия. „Сега започва разследване, което може да доведе до нови търговски ограничения в областта на автомобилите и техните части“.

Ограничения за соларни панели има и в ЕС, но там обосновката е, че Китай силно субсидира това производство. Желев поясни още, че Китай дълги години целенасочено насърчава тази индустрия и успява да се превърне във водещ световен производител. По думите му повече от десетилетие трае тази целенасочена подкрепа на сектора от китайското правителство и вече е възможно китайските производители да са достатъчно конкурентоспособни и възползвайки се от икономиите и мащаба на световният пазар да продават на най-ниска цена.

„Най-лошият сценарии би бил, ако наистина се започне такава ескалация на търговските ограничения. Тоест търговските партньори на САЩ да отговорят с ответни мерки, а Тръмп да наложи и други ограничения на търговски позиции. По този начин световната търговия ще се намали, като се ограничи световното търсене. Това ще е риск за глобалната икономика. Най-добрият сценарии би бил, ако Тръмп преосмисли протекционистичната си политика и започне да решава този проблемите с търговски дисбаланс с други инструменти“.

Повече по темата очаквайте във видео материала.