Зарядни станции за електромобили ще бъдат скрити в тротоарите

Устройствата са наречени UEone и са разработени от британския стартъп Urban Electric

16:51 | 29 май 2018
Обновен: 16:51 | 29 май 2018
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В английския град Оксфорд ще се появят зарядни станции за електрически автомобили, които се "крият" в тротоара. Устройствата, наречени UEone, са разработени от британския стартъп Urban Electric, която ще ги инсталира в пилотен проект на стойност 600 хиляди паунда, информира Automedia.bg.

Идеята е в това, че UEone може да се "скрие" в тротоара и да изскочи от него, когато бъде активирано със специално приложение за iOS/Android. Сайтът New Atlas посочва, че с помощта на такива устройства собствениците на електромобили ще могат да презареждат колите си дори на места, където няма специални зарядни станции: на паркинги, в близост до офиси и на различни обществени места.

Разработчиците отбелязват, че независимо от факта, че при задействане зарядното с капацитет 5,8 киловата се издига на 875 мм над нивото на тротоара, за инсталирането му са необходими 405 мм дълбочина. Тайната е в специален трикомпонентен телескопичен корпус. След като кабелът за зареждане се изключи, той се сгъва и "скрива" UEone в тротоара до следващата употреба.

Още автомобилни новини четете на Automedia.bg.