Влизането в еврозоната не бива да забави конвергенцията ни

Петър Чобанов, бивш финансов министър, В развитие, 28.05.2018 г.

15:01 | 28 май 2018
Петър Чобанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Чобанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докладите са добра основа, посочвайки основни рискови места, слабости и възможности за реформи, да се реагира на тях позитивно. Да се покаже готовност тези реформи да бъдат извършени и те да ни приближат към присъединяването в еврозоната. Това каза Петър Чобанов, бивш финансов министър, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Петър Чобанов сподели, че целта на докладите е да дадат обективен отговор по въпроса за готовността на страните, които все още са извън еврозоната, да се присъединят в обозримото бъдеще. А не да ни порицаят или похвалят, като основното от което произхождат всички слабости, е степента на конвергенция. Според него все още не сме достатъчно приближени до онова ниво на доходи и цени, което да гарантира, че от тук нататък ни очакват години на икономическа стабилност, ниска инфлация и ценова стабилност, за да се каже, че вратата към еврозоната може да се отвори.

Бившият министър призова за по-различна стратегия, за да се приближим по-бързо до еврозоната. Според него трябва да докажем, включително и с готовност за реформи, че влизайки в еврозоната, това няма да забави нашата конвергенция. Напротив, това ще я ускори и тъй като сме във валутен борд, няма логика да стоим дълго извън еврозоната.

"Българите познаваме еврото, фиксирани сме към него от години и имаме опит с него при пътувания в страни от еврозоната. Нормално е да имаме доверие в общата европейска валута. Виждаме оценките, които ни дават отвън и които си даваме сами, като вътрешната оценка също показва, че не сме готови. Нормално е хората да се притесняват, че едно приемане на еврото може да стопира техните доходи на това равнище. Това е ирационален страх, но трябва по-добре да бъде обяснявано какво ще се случи с приемането ни в еврозоната", сподели още Петър Чобанов. 

Повече от коментара вижте във видео материала.