Cambridge Analytica обявява фалит

Компанията е била оклеветена за изрядна от законова гледна точка дейност

08:31 | 3 май 2018
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британската компания за политически консултации и анализи Cambridge Analytica, която попадна под натиск заради предполагаемото нерегламентирано ползване на данни от Facebook, за да окаже влияние на президентските избори в САЩ и референдума за членството на Великобритания в ЕС, обяви, че прекратява дейността си и влиза в процедура по обявяване в несъстоятелност, предаде Ройтерс.

Решението влиза в сила незабавно, а процедурата по обявяване в несъстоятелност ще протече в Обединеното кралство.

„Cambridge Analytica се превърна в обект на редица необосновани обвинения и въпреки усилията на компанията да защити името си бе оклеветена за дейност, която не само е изрядна от законова гледна точка, но е и широко приета като стандартен елемент от рекламирането в интернет, както в областта на политиката, така и в областта на търговията", се казва в съобщението на британската консултантска фирма.

Компанията се озова в центъра на глобален скандал за злоупотреба с лична информация, след като най-голямата в света социална мрежа Facebook призна, че по неправомерен начин е споделила с нея лични данни на милиони потребители.

Консултантската компания пък е използвала данните през 2016 г. в полза на кампанията за Brexit, както и на предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп. Според Facebook е било злоупотребено с информацията на 87 милиона потребители. Социалната мрежа посочи, че това е станало, след като потребителите били свалили приложение, което впоследствие споделило данните с Cambridge Analytica.

Въпреки че само няколкостотин хиляди потребители са участвали в проучването, Cambridge Analytica e била в състояние да види личната информация на техните "приятели" във Facebook. Като цяло компанията е достигнала до данни за 87 милиона души. Когато Facebook е научила за това, компанията на Марк Зукърърг е призовала анализаторите да изтрият информацията. Въпреки това Cambridge Analytica е пренебрегнала искането, а социалната мрежа никога не е попитала отново за казуса.

По-късно стана ясно, че и Twitter е предоставила данни на свои потребители на консултантската компания.

В зависимост от това колко информация разкрива за себе си даден потребител на Facebook и какви коментари и уебсайтове той препоръчва, данните дават информация за неговия пол, сексуална ориентация или политическо отношение. Cambridge Analytica е използвала информацията, за да създаде профили на личността и да разработва софтуер, който конкретно да предоставя на потребителите политически послания. Дали това наистина може да повлияе на поведението при гласувания все още е неясно. Истината обаче е, че екипът на бившия кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп и инициаторите на кампанията за излизане на Обединеното кралство от ЕС през 2016 г. са били много заинтересовани от дейността на Cambridge Analytica.

След разкриването на машинациите компанията се раздели през март с ръководителя си Александър Никс. Както разкри британският телевизионен канал Channel 4, Никс се е похвалил в рекламни видеоклипове, че компанията му е в състояние да повлияе на предизборните кампании чрез подкупи, платени на политици и фиктивни сексуални истории. След освобождаването на Никс Cambridge Analytica стартира независимо разследване на обвиненията. Това обаче не променя факта, че много от клиентите на компанията са ѝ обърнали гръб от страх за загуба от репутация, а съдебните ѝ разходи скочиха. Според Wall Street Journal служителите сега са били подканени да върнат незабавно всички служебни лаптопи на компанията.

Засега не става ясно дали обявеното закриване касае и дружеството, регистрирано през лятото на 2017 г. - Emerdata и друга компания, наречена Firecrest Technology. Според регистрацията в Борда на директорите участват високопоставени служители на SCL, а доскоро и бившият шеф на CA Никс. Ребека и Дженифър Мърсър, дъщери на консервативния милиардер Робърт Мърсър, са влезли в Борда през март тази година. Мърсър са главните финансисти на Cambridge Analytica.