Полските полицаи спряха да глобяват шофьорите

Така протестират срещу ниските си заплати

14:04 | 30 април 2018
Обновен: 15:04 | 30 април 2018
Снимка: Free images
Снимка: Free images

Пътните полицаи в полската столица Варшава спряха да пишат глоби на шофьорите при нарушаване правилника на движение и се ограничават само с нравоучителни беседи, съобщи местният телевизионен канал TVN24, цитиран от Automedia.bg. 

По този начин те протестират срещу тежките условия на труд. Полицаите са недоволни от ниските си заплати, както и от факта, че размерът на възнагражденията им зависи от изпълнението на "норма" по отношение на броя на глобите.

"Сега пишем глоби само за най-тежките нарушения на правилата за движение - тези, които представляват реална опасност за другите участници", заяви пред тв канала полицай, пожелал анонимност.

От началото на месеца до 25 април полицаите във Варшава са написали само 496 глоби - средно по около 20 дневно. През януари, февруари и март глобите са били общо 27,103, т.е. по към 310 на ден, което е 15 пъти повече.  Говорителят на столичната полиция Силвестър Марчак посочи, че катаджиите не нарушават никакви правила или инструкции - според правилата за движение в страната шофьор подлежи на глоба според индивидуалната преценка на полицая.

Още новини от автомобилния свят четете на Automedia.bg.