Липсата на квалифициран персонал коства 30 мрлд. евро годишно на Германия

Имаме работа, но нямаме хора – тази мантра повтарят все повече германски фирми

07:00 | 17 април 2018
Снимка: Kirsztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Kirsztian Bocsi/Bloomberg

Ако компаниите можеха да запълнят всички свободни позиции със специалисти, икономиката на Германия щеше да нарасне още повече - и то със силен ръст. Липсата на квалифициран персонал свива германския икономически растеж с до 0,9% годишно. Това става ясно от проучване на Института на германската икономика (IW Köln), цитирано от Spiegel.

Според анализа корпоративна Германия има нужда от около 440 000 специалисти. Ако те бъдат наети, икономическата продукция в Германия би могла да е с 30 млрд. евро по-висока, показва още проучването. Трудното и често неуспешно търсене на квалифицирани служители е важна причина за ниските бизнес инвестиции и претоварения капацитет.

Всъщност недостигът на квалифицирани служители сега е в началото на списъка с притеснения в много компании. Наскоро проучване, проведено от Германската индустриално-търговска камара (DIHK) сред 24 000 фирми, разкри, че 60% от всички компании оценяват недостига на квалифицирани служители като най-голям бизнес риск. Преди осем години този дял е едва 16%.

Тази тенденция може да се засили и през следващите години. Според изчисление на изследователския институт в Базел Prognos през 2030 г. Германия може да изпитва недостиг на до 3 милиона квалифицирани работници - дори и ако всяка година в страната влизат 200 000 квалифицирани служители. Основната причина за влошаването е демографията: От втората половина на двадесетте години бейби бумърите ще започнат да излизат в пенсия и няма да могат да бъдат напълно заменени от по-млади служители, което ще натовари пазара на труда.